Çal Baba

Taşova Erbaa sınırında Boğalı Yaylalarının Girdap Yurdu olarak bilinen bölgesinde, Çal Baba adıyla anılan bir evliya mezarı vardır. Günün her saati şiddetli rüzgarların estiği, fazla uğrak yeri olmayan bu tenha bölgedeki mezarın boyu yaklaşık beş m., eni iki m. civarında olup, sahibinin kim olduğu pek bilinmemesine rağmen, bölge insanı tarafından derin bir saygı ile anılır ve ziyaret edilir. Battal Gazi’nin askerlerinden biri olabileceği anlatılan Çal Baba’nın oğluyla birlikte Haçlılara karşı kahramanca çarpıştıkları ve kılıç seslerinin yüzlerce yıl şiddetli rüzgarların uğultusuna karıştığı hayal edilir. Oğlunun bir çatışmada ağır yaralandıktan sonra babasına, “Çal Baba çal kılıcını sağa sola”, diye haykırması, adeta yeri göğü inletir. Oğlunun ölümünden sonra daha uzun zaman Haçlılarla çarpışan Baba da sonunda şehit düşer. Çal Baba’nın efsanevi kişiliği zaman içinde oluşmaya devam eder. Yayladaki bu mukaddes mekan bir ara kaybolur. Bu duruma bir anlam verilemez. O vakitler Kıbrıs Barış Harekatı yapılmaktadır. Harekattan sonra Türk askerlerinin geri dönmesiyle birlikte mezarın da eski yerine gelmiş olduğunu gören Yaylacılar, Çal Baba’nın oğluyla birlikte savaşa gittiğini anlamışlardır.

Yayla halkı bu evliyanın ruhunun hayvanlarını kurttan koruduğuna inanır ve her yaylaya çıkışlarında ilk iş olarak onun mezarını ziyaret ederek adağını yerine getirir.Yayla mevsiminin bereketli geçmesi dilekleriyle her sonbaharda göçten bir gün önce ziyaret tekrarlanır ve bir koyun kesilerek toplu eğlenceler tertiplenir.

1 yorum:

Kitabî Mahmud Efendi dedi ki...

Selâmlar. "Haçlı Askerleri" ifadesine takıldım. Acaba, Babaî ayaklanması sırasında Baba İshak'ın ordusundaki subaylardan biri olabilir mi? Hatırlatalım: Anadolu Selçuklu ordusu ancak zırhlı Frank askerlerinin yardımıyla ayaklanmayı bastırmıştı. Belki kastedilen haçlılar, bu Franklar olabilir..