Belediye Başkanları
Mehmet SARI. 1961 yılında Amasya Taşova Uluköy’de doğdu. İlkokulu ve ortaokulu Uluköy’de, liseyi Amasya İmam Hatip Lisesi’nde okudu. Askerlik görevini Erzurum’da tamamladıktan sonra İstanbul’da İhlas Holding’de çalışma hayatına atıldı. Türkiye Gazetesinde, TGRT Televizyonunun kuruluşu aşamasında idarecilik, sonrasında İhlas Gıda Sektöründe Yöneticilik ve 2002 yılında emekli olana kadar da İhlas Holding’te üst düzey yöneticilik yaptı. 2002 yılı itibariyle kendi şirketlerini kurarak iş hayatına atıldı. Çalışma hayatına erken atılması sebebiyle yarıda bıraktığı öğrenimini Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi İşletme Bölümünde tamamladı. Ardından, Bahçeşehir Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümünde Küresel Siyaset alanında yüksek lisans eğitimine başladı. Bahçeşehir Üniversitesinde Siyaset Akademisi ve Yerel Yönetimler Akademisi, Beykent Üniversitesinde Siyasal İletişim, Sermaye’nin Yönü, Terör-Antiterör ve Uluslararası Boyutları, Finans ve Şirketlerin Kurumsallaşması, İdeal Yöneticilik alanlarında sertifika ve başarı belgesi bulunmaktadır. Birçok kalıcı eseri memleketine kazandırması sebebiyle Taşova Kaymakamlığı, Taşova Belediyesi, Uluköy Belediyesi, Taşova Engelliler Derneği, Amasya Balkan Türkleri Derneği tarafından plaketlerle ödüllendirildi. Aynı zamanda İstanbul Ticaret Odası, Oteller Birliği, Sultanahmet Güzelleştirme ve Kalkındırma Derneği ve ASİAD üyesi olup, İstanbul Taşovalılar Derneği Kurucu Başkan Yardımcılığı yaptı. Sarı, 1978-1980 yılları arasında Ülkü Ocakları Başkanlığı yaptı. 3 Nisan 2019'dan beri Amasya Belediye Başkanı olarak görev yapmaktadır. MHP Merkez Yürütme Kurulu üyeliği görevini halen sürdüren Sarı evli ve üç çocuk babasıdır.
Cafer ÖZDEMİR. 1967 yılında Yozgat Yerköy'de doğdu. İlkokulu köyünde tamamladıktan sonra girdiği devlet parasız yatılı öğretmen okulu sınavlarını kazanarak Manisa Salihli Lisesi'ne kayıt yaptırdı. Salihli Lisesi'nden 1985 yılında mezun oldu. 1986 yılında kazandığı Selçuk Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü'nü 1990 yılında bitirdi. 1988 yılında henüz öğrenciyken Amasya'da arkadaşlarıyla beraber bir harita mühendislik firması kurdu. 1992 yılında bağımsız bir mühendislik şirketi kurarak başta Amasya merkez olmak üzere Merzifon, Suluova, Taşova, Göynücek gibi ilçe belediyeleri yanında bir çok belde belediyesine imar ve şehircilik konularında danışmanlık hizmeti verdi. 2003 yılında AK Parti yönetim kurulu üyesi olarak siyasete atıldı ve AK Parti Amasya İl Başkan Yardımcılığı yaptı. 2004 yılında mahalli idareler seçiminde birinci sıradan Amasya Belediyesi Meclis Üyesi seçildi ve 1 Aralık 2008 tarihine kadar Amasya Belediye Başkan Yardımcılığı görevini sürdürdü. Bu tarihte görevinden istifa ederek Belediye Başkanlığı'na aday olan Özdemir, 29 Mart 2009 Mahalli İdareler Seçiminde Amasya Belediye Başkanlığı'na seçildi. 2009–2014 yılları arasında Amasya Belediye Başkanlığı yaptı. Cafer Özdemir evli ve üç çocuk babasıdır.
İsmet ÖZARSLAN 1945 yılında Amasya’nın Suluova ilçesinin Eraslan köyünde doğdu. Orta ve lise tahsilini Amasya Lisesi’nde tamamladı. 1964 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü İngilizce bölümünden mezun oldu. Ordu Ticaret Lisesi’nde İngilizce öğretmeni olarak görev aldı. Askerlik görevini Genelkurmay Başkanlığı’nda tercüman olarak yaptı. Askerliğin ardından Ankara’da çeşitli okullarda İngilizce öğretmenliği ve idarecilik görevlerinde bulundu. 1971 yılında Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Dış Münasebetler Genel Müdürlüğü’ne Şube Müdür Yardımcısı olarak tayin oldu. Burada iki yıl çalıştıktan sonra görevli olarak Amerika Birleşik Devletlerine gönderildi. Öğrenci Müfettişi ve Kültür Ataşe Yardımcısı olarak 4 yıl ABD’de görev yaptı. 1977 yılının Aralık ayında Türkiye’ye dönerek, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Dış Münasebetlere Şube Müdürü oldu. Ardından aynı kurumda Birim Müdürü ve Genel Müdür Yardımcısı olarak görev aldı. 1 Ağustos 1983 tarihinde milletvekilliği için Dış ilişkiler Daire Başkanlığı görevinden istifa etti. Görevleri sırasında yabancı devletlerle kültür anlaşması imzalanması için hem yurtiçinde hem de yurtdışında toplantılara katıldı. Avrupa Konseyince yurtdışında düzenlenen uluslararası toplantılarda Türkiye’yi temsil etti. 17. ve 18. dönem Amasya milletvekilliği yapan Özarslan, 01.04.1989 - 25.06.1991 yılları arasında Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı görevinde bulundu. 2004 - 2009 yılları arasında Amasya Belediye Başkanlığı yaptı. Evli ve iki çocuk babası olan Özarslan, İngilizce ve Fransızca bilmektedir.
Hüseyin BAŞ. Amasya'da MHP İl Teşkilatı'nın çeşitli kademelerinde uzun yıllar görev yaptıktan sonra Amasya Belediye Başkanı oldu. 1999-2004 yılları arasında Amasya Belediye Başkanlığı yaptı. Hüseyin Baş, genel merkez yöneticileri tarafından 2003’te MHP'den ihraç edildi. 2004 Seçimlerine DYP’den katılsa da seçilemedi.
Ahmet ÇEKİN (1944-2012). Babası İbrahim Efendi annesi Zübeyde Hanımdır. Amasya’ya bağlı Ziyaret kasabasında dünyaya geldi. Hukuk öğrenimi gören Çekin Amasya Barosuna kayıtlı idi. MHP’den ilk belediye başkanı olarak seçildi. 1994–1999 yılları arasında Amasya Belediye Başkanlığı yaptı. Vefatında, Amasya Belediyesi önünde düzenlenen töreninin ardından Sultan Beyazıt Camiinde kılınan cenaze namazı sonrası Tekirdede Mezarlığına defnedildi.
Süleyman TAŞDEMİR (1954-2018). Ömer Kabakçı'nın DYP'den milletvekili adayı olması sonucu boşalan belediye başkanlığı seçimini kazandı. 1991–1994 yılları arasında Amasya Belediye Başkanlığı yaptı. 2014 yerel seçimlerde Milliyetçi Hareket Partisi Belediye Meclis üyesi olarak seçildi. Vefatında, MHP Belediye Meclis üyesi Mimar Süleyman Taşdemir’in cenazesi Belediye binası önünde düzenlenen törenle Tekirdede Mezarlığında toprağa verildi.
Ömer KABAKCI (1947-2012). Adalet Partisi (AP) Gençlik Kolları Başkanlığı, Doğru Yol Partisi (DYP) Amasya İl Başkanlığı ve Amasya Belediye Başkanlığı görevlerinde bulundu. DYP’den 1989–1991 yılları arasında Amasya Belediye Başkanlığı yaptı. Kocaeli Kandıra/Kefken' de bulunan Kefken Eczanesinin sahibi ve mesul müdürü idi. Eczacı Ömer Kabakçı, evli ve iki çocuk babası idi.
Mustafa HATİPOĞLU. 1984-1989 yılları arasında Amasya Belediye Başkanlığı yaptı. 2019’da yıktırılan Belediye Binasının inşaatına 1988 yılında zamanın Belediye Başkanı ANAP’lı Yüksek İnşaat Mühendisi Mustafa Hatipoğlu tarafından başlatılmıştı. Hatipoğlu İnşaat Mühendisleri Odası Amasya Temsilcisi, Türkiye Müteahhitler Birliği hissedarıdır. Dönemin ruhuna uygun olarak belediyeyi şirket gibi yönettiği nakledilir. Hamurlama ismi verilen ‘tapu düzenlemeleri’, onun başkanlık döneminde uygulamaya geçti.
Şerafettin DAĞISTANLI. 1980-1984 yılları arasında atama yoluyla vekaleten Amasya Belediye Başkanlığı yaptı. Artan nüfusun konut ihtiyacını karşılamak için yeni yerleşim yerlerine ihtiyaç duyulmuş, 1981’de hazırlanan imar planı ile kent çevresindeki tarım alanları imara açılmıştı. Böylece meyve ağaçları ile kaplı “Ahır Önü”, “Kirazlıdere Bağları”, “Bahçeleriçi Bağları”, “Filingir/Frenkler Bağları” ve “İltekin Bağları” yerleşim alanına dönüştü.
Gündüz TÜREM. 1977–1980 yılları arasında Amasya Belediye Başkanlığı yaptı. Amasya’nın CHP’li son belediye başkanı olup Askeri idare tarafından görevden alındı. 2008’de kurulan Amasya Kültür, Kalkınma ve Dayanışma Derneği üyesidir.
Ethem Naci ALTUNAY (1931-2010). 1968-1972/1972–1977 yılları arasında iki defa Amasya Belediye Başkanlığı yaptı. Amasya’da doğdu. Babası Abdullah Vehbi Efendi, annesi Zehra Hanımdır. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Serbest avukat olarak çalıştı. Adalet Partisi Kurucu Üyeleri arasında yer aldı. V. (XVI) Dönem Amasya Milletvekili seçildi. Evli, ve iki çocuk babası idi. Vefatında, Sultan Bayezid Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Tekirdede Mezarlığındaki aile kabristanlığında defnedildi.
Fatih ARABACIOĞLU. 1963–1968 yılları arasında Amasya Belediye Başkanlığı yaptı. Döneminde Amasya Belediyesinde görev yapmış olan başkanlar hakkında çalışma yaptırdı. Hukuk Fakültesi mezunu olan Arabacıoğlu 1984-1986 yılları arasında Amasya Barosu Başkanlığı görevinde bulundu.
Mehmet VARİNLİ (1915-1968). Kayserili Tevfik Beyin oğlu olup 1915 yılında Kayseri’de doğdu. Liseyi Kayseri ‘de okuduktan sonra 1938 yılında siyasal bilgiler fakültesinin idari kısmını bitirdi. Aynı sene Başbakanlık Kararlar Dairesinde göreve başladı. Daha sonra Çankırı Maiyet Memuru olarak idarecilik mesleğine atandı. Erzurum, Trabzon vilayetindeki maiyet memurluğu görevinden sonra, Dağbaşı Bucağında Bucak Müdürlüğü yaptı. İlk kaymakamlığı Karapınar ilçesindedir. Müteakiben Tuzluca, Kilis, Turhal kaymakamlıklarında bulundu. Çalıştığı her yerde çalışkanlığı medeni cesareti ile kendisini sevdirmiştir. 1950 de mülkiye müfettişliğine atanmış, müfettişlikte de üstün başarı gösteren Mehmet Varinli İçişleri Bakanlığınca 20 Nisan 1955’te Isparta ili valiliğine atandı. Isparta valiliğinden sonra 1956 yılında Amasya valiliğine getirildi. 1958 - 1960 yılları arasında Amasya Belediye Başkanlığı yaptı. Milli Birlik Yönetiminin 08.06.1960 günlü kararnamesi ile bütün valiliklerin yeri değiştirilince Çorum Valiliğine verildi. Çorum Valiliğinde olumlu çalışmalar yaparken, kabiliyeti Milli Birlik Yönetimince tespit edilen Mehmet Varinli 22.09.1960 tarihinde Danıştay üyeliği gibi önemli bir göreve atandı. 2 sene sonra 08.12.1962’de Sivas gibi büyük bir vilayete vali olarak tayin oldu. Sivas’ta yaptığı olumlu çalışmalar neticesinde Türkiye’nin en imarcı ve çalışkan valileri arasında haklı olarak yerini aldı. Çorum’da gösterdiği çalışkanlığını unutamayan Çorumlular, Mehmet Varinli’yi vilayetlerine tekrar vali olarak getirmek için İçişleri Bakanlığı’na yaptıkları devamlı ısrar neticesinde ikinci defa 02.07.1964’de Çorum Valiliğine getirildi. Çorum valisi iken 6 hafta süreli olarak Amerika’ya tetkik gezisine gönderildi. Amerika dönüşünde Almanya, Fransa, İtalya’da birer haftalık tetkik gezisinde bulunduktan sonra 11.02.1965’de yurda döndü. 28.04.1965 tarihinde yeniden Danıştay üyeliğine seçildi. Mehmet Varinli memleketine en yararlı çağında ve 53 yaşında 23 Mart 1968 tarihinde kalp yetersizliğinden Ankara’da Danıştay 4.dairesi üyesi görevinde iken öldü. Genç yaşında hayata gözlerini yuman Mehmet Varinli Ankara Şehir Mezarlığında toprağa verildi.
Ahmet KOÇBAŞ. 1957 – 1958 yılları arasında Amasya Belediye Başkanlığı yaptı.
Hüseyin ÖZBAY (1913-1967). 1957’de DP’den Amasya Belediye Başkanlığı yaptı. Amasya’da doğdu. Babası Sait Efendi, annesi Adile Hanımdır. Yüksek Ziraat Fakültesinden mezun oldu. Ziraat Yüksek Mühendisi olarak Amasya Ziraat Müdürlüğünde görev yaptı. XI. Dönem Amasya Milletvekili seçildi. Evli idi.
Macit ZEREN (1912-1989). 1952-1954 /1955–1957 yılları arasında iki defa Amasya Belediye Başkanlığı yaptı. Amasya’da doğdu. Babası Mehmet Kemal Efendi annesi Mevhibe Hanımdır. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesinden mezun oldu. Müteahhit, Mali Müşavir ve Sanayici, Amasya Ticaret ve Sanayi Odası Üyesi, Oda Meclis Başkanı, Cumhuriyet Senatosu Amasya Üyesi (15.10.1961–14.10.1979), Cumhuriyet Senatosu Başkanlık Divânı Kâtip Üyesi ve Başkanvekili, 29. ve 30. Hükümetlerde Ticaret Bakanı olarak çalıştı. Evli, bir çocuk babası idi.
Kadir ŞİRİN. 1946’da DP’den Genel Meclis seçimini kazandı. 1948’den itibaren yayın hayatına başlayan Amasya Yeşilyurt gazetesinde yazılar yazdı. 1954 – 1955 yılları arasında DP’den Amasya Belediye Başkanlığı yaptı.
Hadi KİTAPÇI. 1950–1952 yılları arasında DP’den Amasya Belediye Başkanlığı yaptı. Amasya’da yayınlanan Yeşilyurt gazetesi Yayın Müdürü idi.
Reşat ARPACIOĞLU (1914-1998). 1948–1950 yılları arasında CHP’den Amasya Belediye Başkanlığı yaptı. Amasya’da doğdu. Babası Mehmet Hürrem Efendi, annesi Tevhide Hanımdır. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi son sınıftan terk idi. Çiftçilik yaptı. İl Genel Meclis Üyesi, Pancar Ekicileri İstihsal Kooperatifi İdare Meclisi Üyesi, Amasya Şeker Fabrikası Kurucusu, I. (XII) Dönem Amasya Milletvekili oldu. Evli ve iki çocuk babası idi.
Ziyaettin TÜREM. CHP adayı olarak seçimi kazandı. 1946-1947 yılları arasında CHP’den Amasya Belediye Başkanlığı yaptı. Bilahare, “Amasya Toprak Ofisindeki ihtilas ve suiistimal suçundan Ağır Ceza Mahkemesinde mevkufen muhakemesine karar verilip nakdi kefaletle muvakkaten tahliye edilen münfasil Belediye Başkanı Ziyaettin Türem’in” yerine belediye başkanlığına Reşat Arpacıoğlu seçildi.
Şevket LAÇİN. 1940-1942 ve 1943–1946 yılları arasında iki dönem Amasya Belediye Başkanlığı yaptı. 1895 yılında Amasya'da dünyaya gelen Şevket Lâçin, subay olarak askeriyeden emekli olduktan sonra siyasete atıldı. Uzun yıllar CHP Amasya teşkilatı içerisinde İl Başkanlığı, İl İdare Kurulu Üyeliği, İl Genel Meclisi Üyeliği ve Halkevi Başkanlığı görevlerinde bulundu. Onun Amasya Belediye Başkanlığı döneminde yapılan çalışmalardan başlıcaları şunlardır: Öncelikle Belediye Bütçesi 64.000 liradan 252.000 liraya çıkartıldı. Vergi Dairesi, İtfaiye garajı, Elektrik Santrali ve Mezbahanenin tamiratı yapıldı. Çekoslavakya'dan getirilen lokomobil ile şehrin elektrik santrali güçlendirildi. Şehrin imar planı ücretsiz olarak yaptırıldı. Bakanlıklar, Kızılay ve Ankara Belediyesinden şehre para ve araç- gereç yardımında bulunmaları sağlandı. Şevket Lâçin Belediye Başkanlığı döneminde yaptığı çalışmalar için kendi cebinden de harcamada bulunmuş ve Belediye Başkanlığından ayrıldığında piyasaya borçlanmıştı.
Sadrettin EREN. 1942 – 1943 yılları arasında Amasya Belediye Başkanlığı yaptı. 1948 Belediye Meclisi seçimlerinde CHP’den seçildi.
Celal EREN. Mevlevi şeyhi Cemaleddin Efendinin torunudur. Oğlu Kemal Eren mülkiye mezunu olup çeşitli ilçelerde kaymakamlık yapmıştır. Amasya Belediyesinin en faal çalışma dönem 1934-1940 yılları arasında Celal Eren'in iki dönem Belediye Başkanlığında gerçekleşti. Bu dönemde şehre kazandırılan en önemli eser 1936 yılında tamamlanan buhar makineli elektrik santrali ile şehre elektriğin getirilmesi oldu. Yapılan 60 beygirlik santral şehrin tamamının ihtiyacını karşılamasa da evlerin bir kısmının ve caddelerin aydınlatılması açısından önemlidir. Bir diğer çalışma, temeli 1933 yılında atılan Amasya Mezbahanesi'nin açılmasıdır. Mezbahane'nin açılması ile birlikte Amasya halkı daha sağlıklı bir ortamda hayvanlarını kesme imkânına kavuştuğu gibi belediye bütçesi için de ek bir gelir kaynağı oluşturuldu. Bu dönemde Amasya'nın önemli sorunlarından birini de kaldırımların yetersizliği nedeniyle ortaya çıkan çamur ve tozlar oluşturuyordu. Bu sorunun ortadan kaldırılabilmesi için şehir içerisinden geçen yolun yanlarına Arnavut kaldırımı döşendi.
Rasim YÖRGÜÇ. 1924–1925, 1930 ve 1933–1934 yılları arasında üç defa Amasya Belediye Başkanlığı yaptı. Yörgüç Paşazade Rasim Efendi, Millî Mücadele başlangıcında 12 Haziran 1919 tarihinde, Amasya’ya gelen Mustafa Kemâl Paşa’yı karşılayan şehrin ileri gelenleri arasında yer alır.
Rafet TUNCA. 1932–1933 yılları arasında Amasya Belediye Başkanlığı yaptı.
Topçuzade HİLMİ. 1930-1932 yılları arasında Amasya Belediye Başkanlığı yaptı. 1933’te vefat etti. Hilmi Bey’in vefatı üzerine yerine belediye doktoru Refet Bey belediye başkanlığı görevini vekaleten yürüttü.
Abdurrahman Nafiz (Alişanzade). 1926–1927 ve 1929–1930 yılları arasında olmak üzere iki defa Amasya Belediye Başkanlığı yaptı.
Arpacızade Hürrem Bey. 1927–1929 yılları arasında Amasya Belediye Başkanlığı yaptı.
Veysibeyzade Sıtkı Bey. 1923 - 1926 yılları arasında Amasya Belediye Başkanlığı yaptı. Amasya Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin kuruluşunda yer aldı. 1915 yılında Belediye Reisi Veysibeyzade Sıtkı Bey tarafından büyük ve iki katlı bir belediye binası yapımına başlanıldı. Ancak Birinci Dünya Savaşı nedeniyle inşaat devam ettirilemedi. Dönemin şartları içinde bir türlü ilerlemeyen inşaat için yeniden harekete geçen eski mebuslardan, Belediye Reisi Veysibeyzade Nafiz Bey ve Mutasarrıf Osman Bey'in gayretleriyle belediye konağının inşaatı 1922 yılında yeniden başlatıldı. Belediye Konağı inşaatının kısa sürede tamamlanabilmesi için belediye reisi, bütün sorumlulukları üzerine alarak cezaevindeki Ermeni hükümlülerin geceleri çalıştırılmalarını sağladı. Ermeni hükümlülere gündelik olarak, o yıllarda zor şartlarda tedarik edilen birer paket sigara verildi. Belediye binasının inşaatı 1924 yılında tamamlanarak hizmete açıldı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder